Vad är då en limerick?

Ja, vad är då en limerick? Med tanke på bloggens tema så kan det tyckas att detta är en viktig fråga att besvara och vi börjar med lite historia.

Limerickens ursprung är något höljt i dimma. Dikter med det typiska versmåttet kan spåras tillbaka till första hälften av 1700-talets England (enligt Encyclopedia Britannica), ändock var det inte förrän på 1880-talet som limericken döptes till just, limerick. Namnet tros stamma från en liten Irländsk by med samma namn, och som stolt marknadsför sig som denna typ av skaldandes vagga.
När helst limerickens ursprung diskuteras måste en man uppmärksammas, nämligen Edward Lear som 1845 gav ut sin bok "Book of nonsense" innehållandes 212 verser med illustrationer. Det skall dock klargöras att Lear själv inte kallade sina alster för limerickar, utan snarare "nonsensverser".

Hur skriver man då en limerick? Ännu en pertinent fråga som snabbt skall besvaras.

Versmåttet är någorlunda öppet och få regler existerar. De som finns säger dock att limericken skall hava 5 rader där de 2 första raderna rimmar på varandra, rad 3 och 4 skall även dessa rimma på varandra och rad 5 skall rimma på rad 1 och rad 2. Rad 1 skall helst avslutas med ett ortsnamn och slutklämmen skall mer än gärna vara ekivok och oväntad. Den gode Hasse Alfredsson kallar limerickens ekivoka natur för "snuskudden", och utan nyss nämnda udd får man tydligen bara "lingonvers".

Det enkla diagrammet nedan får inga pris för pedagogisk klarhet men kanske kan det hjälpa de med klent sinne att bättre förstå limerickens natur.

A ... ortsnamn
A ... rimmar på ortsnamnet
B ... raden den tredje
B ... rimmar på raden den tredje
A ... snuskudd med rim på ortsnamn

Den sista udden på limericken som ger den dess säregna stil kommer dock från dess kadens, eller rytm. Rad 1,2 och 5 bör ha tre betonade stavelser medan rad 3 och 4 bör ha två.
Nedan följer en vers av Edward Lear som exemplifierar beskrivningen ovan.

There was an Old Man of Peru
Who never knew what he should do
So he tore off his hair
And behaved like a bear
That intrinsic Old Man of Peru


Med hopp om att frågan i inläggstiteln nu besvarats önskas en god afton.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0