"Snuskudd"

God afton,

Nedan följer en hemsnickrad vers som ganska bra visar på snuskudden som nämnes i föregående inlägg.

En flatbröstad sköka från Götet
Satt och meta' då napp kom på flötet
Hon hoppa' av båten
Både nöjd och belåten
Och knep sig en gädda med skötet


Låt oss bara hoppas att hon fick kroken av gäddan innan hon knep den.

Vad är då en limerick?

Ja, vad är då en limerick? Med tanke på bloggens tema så kan det tyckas att detta är en viktig fråga att besvara och vi börjar med lite historia.

Limerickens ursprung är något höljt i dimma. Dikter med det typiska versmåttet kan spåras tillbaka till första hälften av 1700-talets England (enligt Encyclopedia Britannica), ändock var det inte förrän på 1880-talet som limericken döptes till just, limerick. Namnet tros stamma från en liten Irländsk by med samma namn, och som stolt marknadsför sig som denna typ av skaldandes vagga.
När helst limerickens ursprung diskuteras måste en man uppmärksammas, nämligen Edward Lear som 1845 gav ut sin bok "Book of nonsense" innehållandes 212 verser med illustrationer. Det skall dock klargöras att Lear själv inte kallade sina alster för limerickar, utan snarare "nonsensverser".

Hur skriver man då en limerick? Ännu en pertinent fråga som snabbt skall besvaras.

Versmåttet är någorlunda öppet och få regler existerar. De som finns säger dock att limericken skall hava 5 rader där de 2 första raderna rimmar på varandra, rad 3 och 4 skall även dessa rimma på varandra och rad 5 skall rimma på rad 1 och rad 2. Rad 1 skall helst avslutas med ett ortsnamn och slutklämmen skall mer än gärna vara ekivok och oväntad. Den gode Hasse Alfredsson kallar limerickens ekivoka natur för "snuskudden", och utan nyss nämnda udd får man tydligen bara "lingonvers".

Det enkla diagrammet nedan får inga pris för pedagogisk klarhet men kanske kan det hjälpa de med klent sinne att bättre förstå limerickens natur.

A ... ortsnamn
A ... rimmar på ortsnamnet
B ... raden den tredje
B ... rimmar på raden den tredje
A ... snuskudd med rim på ortsnamn

Den sista udden på limericken som ger den dess säregna stil kommer dock från dess kadens, eller rytm. Rad 1,2 och 5 bör ha tre betonade stavelser medan rad 3 och 4 bör ha två.
Nedan följer en vers av Edward Lear som exemplifierar beskrivningen ovan.

There was an Old Man of Peru
Who never knew what he should do
So he tore off his hair
And behaved like a bear
That intrinsic Old Man of Peru


Med hopp om att frågan i inläggstiteln nu besvarats önskas en god afton.

Gammalt besvär

God afton,

Nedan följer en egen komposition om hur svårt det kan vara att som dam handskas med gravitationens krafter då man börjar komma till åren.

En gumma med hemvist i Skagen
Hade hängbröst som nådde till magen
Men trots att blusen var snäv
Var hon slug som en räv
Och gömde behagen i kragen

Militärt tema

Nästa limerick är ett eget alster på det lättspunna temat "militärt".


En tjocklagd furir ifrån Spånga
Hade byxor som nog var för trånga
Till slut pitten blev vred
Och mellan skinkorna gled
Så att han den ej längre kunde fånga


Jag tror att den stora förtjusningen i att skriva på militärt tema är rubbandet av den naturliga stelheten som finns inom militären. Att måla upp en bild som, på ett högst okyskt sätt, raserar denna stelhet skapar direkt humor.

En välkänd en

Vi börjar med en variant av kanske den mest kända svenska limericken. Upphovsmannen i detta fallet säges vara Hasse Alfredsson och limericken som syftas på, fortfarande aktuell idag, lyder som följer:

Det bodde en flicka i Gränna
Som stjärtmuskeln sin kunde spänna
Så hon i detta hål
Kunde strypa en ål
Och till och med vässa en penna

Fantastiskt diktande det här. Den får dock en viktig fråga att uppenbara sig. Hur upptäckte vår mö från Gränna att hon var förmögen att avliva en ål med enbart muskulaturen i sitt rektum?

Så börjar det...

God afton medborgare,

Jag har fattat det kritiska beslutet att sälla mig till den stora mängden människor som finner det relevant att publicera små skrifter om sig själva på så kallade bloggar. Min blogg kommer dock inte att handla om mitt liv, min hund eller mitt val av kläder inför en kväll på dans- eller sällskapsevenemang. Nu inser jag att många genast blir besvikna, men misströsta icke kära vänner, denna blogg kommer istället att handla om den ädla konstformen "limerickar".

Med denna lättsmälta introduktion låter jag nu kommande inlägg tala för sig själva.

Till er alla, en god kväll.

RSS 2.0